Sancaktepe Muhtarları Yağmur Altında görevinin başında

463990576_2122635844805029_4737146820172410788_n

 

Sancaktepe Muhtarları Sancaktepe Kaymakamlığı önünde bulunan Atatürk anıtına yağmur altında çelenk sunumu yaptı.  Çelenk sunum töreni öncesi başlayan sağmak yağmura rağmen Sancaktepe Muhtarlar Dernek Başkanı Emin Güveli ve muhtarlar Atatürk Anıtına çelenk sunumunu gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile her yıl 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak tüm Türkiye’de kutlanıyor. 19 Ekim Muhtarlar günü münasebetiyle Sancaktepe’li muhtarlar Yağmur altında Sancaktepe Kaymakamlığı önündeki Atatürk anıtına çelenk sunumu yaptı. Sabah saatlerinde başlayan yağmura rağmen Sancaktepe Muhtarları Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirdi. Yağmura rağmen Sancaktepe Muhtarlarını Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Kılıç, Yazı İşleri Müdürü Günnur Savaş, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Erimiş, İlçe Mal Müdürü Meral Alver, İlçe Tapu Müdürü Mevlüt Akmermer ve kaymakamlık personeli yağmura rağmen muhtarları yalnız bırakmadı.

Yağmura rağmen 19 Ekim Muhtarlar Gününde yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Sancaktepe Muhtarlar Dernek Başkanı ve Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Emin Güveli, “dünyada örneği bulunmayan Osmanlıdan bu güne uzanan ender kurumlardan olan Muhtarlık kurumun önemini vurgulayan Atatürk “Muhtar, demokrasinin temel taşıdır.” demiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile her yıl 19 Ekim günü olarak tüm Türkiye’de olduğu gibi Sancaktepede de Muhtarlar Gününü kutluyoruz.

Biz Muhtarlar mahalle sakinlerimizin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında mahallemizin sesi olarak önemli bir görevi yerine getirmekteyiz. Bugün ülkemizde 50 binin üzerinde muhtar görev yapmaktadır. 19 Ekim 2024 Muhtarlar Gününde demokrasinin kılcal damarları olan biz muhtarların önemli taleplerini şöyle sıralayabiliriz:

1- 5490 sayılı Nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak Muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalı hem müdürlüklerin yükünü hafifletilmesi açısından hem de mahalleye gelen ve giden vatandaşları muhtarlarımızın tanıması, güvenlik açısından önemlidir.

2- 5393 Sayılı Belediye Kanunun 9. Maddesinde değişikliğe gidilerek, maddedeki belirsiz ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalı, destek konusu belediyelerin inisiyatifine bırakılmamalıdır.

3- Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü il, ilçe tüm ihtisas komisyonlarına Özellikle belediye meclislerine katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara kendi mahallesi ile ilgili her konuda söz ve oy hakkı tanınmalıdır.

4- 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. Adaylara birleşik oy pusulası düzenlenmesi ve bu pusulada adayların resminin de bulunması, adaylık için iyi hal, eğitim vb kriterler belirlenmesi gereklidir.

5-Dönem kuralı ile devlet memurlarında olduğu gibi Yeşil Pasaport hakkı verilmelidir.

6-Muhtarın izin ve sosyal hakları bir kanunla düzenlenmelidir. Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık kurumunun içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mühründen alan bu kurum en demokratik yöntem ile seçilmiş halkın sesini yansıtan siyasallaşmamış tek kurum, tek çözüm merkezidir.

Bu nedendir ki; vatandaş çözüm merkezi olduğunu bildiği muhtarların 24 saat kapısını çalabilir ve her türlü sorununu samimiyetle ve güvenerek paylaşabilir. Ayrıca yine dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki, iş yükünü azaltan, çatışma ortamından uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almış olmasıdır.

Bu günü “Muhtarlar Günü” olarak ilan eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve bizleri onure eden tüm yetkililerimize süreç içinde büyük emek veren üyesi olmaktan onur duyduğum İstanbul Muhtarlar Federasyonu ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’muza emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

Yağmur atında gerçekleştirilen 19 Eküm Muhtarlar günü çelek sunumu tüm katılımcıların katıldığı fotoğraf çekimi ile sona erdi. Çelenk sunumunda dikkatlerden kaçmayan İlçenin siyaseti, bürokrasisi ve muhatların muhtar arkadaşlarını yalnız bıraktığı gözlendi.

   

Exit mobile version