1. Haberler
  2. Genel
  3. Sancaktepe Müftülüğü “İyilik Ayı Ramazan” Mottosu ile Ramazan’a hazır

Sancaktepe Müftülüğü “İyilik Ayı Ramazan” Mottosu ile Ramazan’a hazır

featured

Sancaktepe Müftülüğü 2025 yılı Ramazan ayına hazır. 2025 yılının ilk teravih namazı 28 Şubat Cuma akşamı (bugün) kılınacak. İlk sahur ve ilk oruç, 1 Mart Cumartesi günü tutulacak. Sancaktepe Müftülüğü tüm hazırlıklarını tamamladığının dile getiren Müftü Ertuğran Mehmet Soylu, “bu yıl Ramazan ayının teması “İyilik Ayı Ramazan” olarak belirlendi. Sancaktepe İlçemizde bütün camilerimizde öğlen ve ikindi namazı öncesi mukabele okunacak, bütün camilerimizde teravih namazı kılınacaktır. 3 camide itikafa girilecek. 3 camimizde Enderun usulü Teravih Namazı kılınacak” ifadelerini kullandı

 

Sancaktepe müftülüğü Ramazan ayına hazır. Sancaktepe İlçe Müftüsü Ertuğran Mehmet Soylu, Gazetemize yaptığı açıklamada “İyilik Ayı Ramazan” mottosu ile Ramazan’a hazır olduklarını dile getiren Müftü Soylu şöyle devam etti; 

“İyilik Ayı Ramazan”

Diyanet İşleri Başkanlığının, her yıl Ramazan ayında toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmak için önemli bir tema ile Ramazan ayına girdiğini dile getiren Sancaktepe İlçe Müftüsü Ertuğran Mehmet Soylu, “her yıl kamuoyunun gündemine taşınmakta ve belirlenen tema, etraflı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu bağlamda 2025 yılı Ramazan teması “İyilik Ayı Ramazan” olarak belirlenmiştir. İslam medeniyetini inşa eden belli başlı kavramların içinde hiç şüphesiz iyilik kavramı çok önemli bir yer tutmaktadır. Kur’an-ı Kerim, “İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun.” (Âl-i İmrân, 3/104) ayetiyle insanlara iyiliği teşvik eden bir toplum modeli sunmaktadır”.

 

“İyilik Medeniyeti”dir.

Müftü Mehmet Soylu, “Aynı şekilde Peygamber Efendimiz (s.a.s) “Allah’ım yaşamayı benim için her türlü iyiliği artırma vesilesi yap.” (Müslim, Zikir, 71) duası ve “Her iyilik sadakadır.” (Buhari, Edep, 33) nebevî hatırlatmasıyla da iyiliği hayatın her alanına yaymamız vurgulamıştır. Bu sebepledir ki İslam medeniyetinin bir diğer adı da “İyilik Medeniyeti”dir. İslami literatürde iyilik kavramı hayr, fazl, ihsan, îsar, kerem, âlicenaplık vb. değerlerle aynı anlam dünyasında buluşmaktadır. Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde “hayr” kelimesinin başta mali fedakarlıklar olmak üzere her türlü iyiliği, yardımseverliği ifade eden kullanımı, temelde iyilik etmenin sadece vermekle ilgili bir kavram olduğunu öne çıkarsa da iyiliğin ahlaki ve derunî bir boyutu olduğu gözden ırak tutulmamalıdır”.

 

“İslam geleneğinin hedefi, yaşanabilir bir dünya oluşturmaktır”.

Sancaktepe Müftüsü Ertuğran Mehmet Soylu, “Hz. Peygamber (s.a.s), “İyilik, gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir. Kötülük ise insanlar sana fetva verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde kuşku bırakan şeydir.” (Darimi, Buyu’, 2) buyurarak Rabbimizin fıtratımıza yerleştirdiği vicdanın; karar ve eylemlerimizde iyiliğe ve hayra yönlendirecek bir pusula olduğuna işaret etmiştir. Bu hadis-i şerifin dile getirdiği nokta aynı zamanda iyilik ve kötülüğün evrensel kriteri olarak da algılanabilir. Kur’an ve sünnetten beslenen İslam geleneğinin hedefi, yaşanabilir bir dünya oluşturmaktır”.

 

“Temiz toplum, huzurlu aileler ve hayırda yarışmak”

Müftü Ertuğran Mehmet Soylu, “Hayırlı nesil, temiz çevre, temiz hava, güvenli iletişim, temiz gıda, temiz toplum, huzurlu aileler ve hayırda yarışmak gibi insanca yaşamanın asgari unsurlarını bu terimler üzerinden veren dinimiz; insanları bu değerler üzerine kurulan bir hayat modeli oluşturmaya, her şeyiyle iyi olmaya davet etmektedir. Bunun için, bireylerin ahlaki bir bilince sahip olması gerektiği kuşkusuzdur. Bu doğrultuda; “İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz (den ibaret) değildir”.

 

“İyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman etmektir”

Mehmet Soylu, “Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır”.  (Bakara, 2/177) ayet-i kerimesi bize iman, İslam ve ihsan gibi unsurların bir arada tutulması ve birlikte yaşanması gerektiğini hatırlatır”.

“Bencillik, hazcılık, gösteriş ve israf hastalığıyla muzdarip insanlık”

Ertuğran Mehmet Soylu “Günümüzde bencillik, hazcılık, gösteriş ve israf hastalığıyla muzdarip insanlık ne yazık ki aradığı huzuru bulamamakta, bu insan modelinin inşa ettiği dünya ise savaşların, yoklukların, zulümlerin, işgallerin, şiddetin pençesinde acılar çekmektedir. Sadece Gazze’de yaşanan vahşi soykırım bile, insanlığın umursamaz tavrını sergileyen acı bir örnektir. İyiliğin azaldığı dünyada, sadece kendi çıkarlarını önceleyen, empati ve diğerkamlık duygularından yoksun, vahşi ve saldırgan insan modelinin yaptığı kötülükler çoğalmakta; adalet, merhamet, sevgi, saygı, şefkat ve insan haklarına saygı gibi güzel duygular can çekişmektedir. Tüm bu sorunlarla başa çıkabilmenin yolu; yeryüzünde iyiliği arayan, iyiliği yayan ve iyiliği önceleyen bir insan inşasının ön plana çıkmasından geçmektedir”.

 

“Dünyaya karşı iyi olmamıza ve iyiliği yaymamıza vesile olan bereketli bir aydır”

Ertuğran Mehmet Soylu, “Ramazan ayının iradelerimizi eğiten bir ruh mektebi, gönüllerimizi bencillik ve tamahkarlık hastalığından kurtaran bir şifa mevsimi olduğu göz önüne alındığında; merhamet, şefkat, maruf, güzellik, zarafet, letafet vb. duygularımızı besleyerek önce kendimize, Rabbimize, aile fertlerimize, akrabalarımıza, komşularımıza, sonra da yolda kalmışlara, ihtiyaç sahiplerine, yetimlere, kimsesizlere, yaşlılara, doğaya, çevreye kısaca tüm dünyaya karşı iyi olmamıza ve iyiliği yaymamıza vesile olan bereketli bir aydır. Bu doğrultuda Ramazan ayının getirdiği rahmet ikliminden de istifade ederek iyiliği hayatımızın tüm alanına yaymak ve İslam’ın kâmil insan modelini oluşturmak bugün daha da önemli bir hale gelmiştir. Böylece; “Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten men eder ve Allah’a iman edersiniz.” (Âl-i İmrân, 3/110) ayetinde belirlenen rol model insanların çoğalmasıyla iyilik yeryüzünde hâkim olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Bu yıl Fitre Miktarı en asgari 180 TL. 

Sancaktepe İlçemizdeki Ramazan hazırlıkları ile ilgili diğer gerekli istatistiki bilgiler ekte.

Türkiye Diyanet Vakfı Hesap Numaraları

Fitre Hesabı    : TR77 0001 5001 5800 7308 7154 65

Zekat Hesabı: TR07 0001 5001 5800 7308 7154 64

Bağış Hesabı: TR21 0001 5001 5800 7298 7484 62

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sancaktepe Müftülüğü “İyilik Ayı Ramazan” Mottosu ile Ramazan’a hazır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Cadde News - Gündem - Dünya - Ekonomi - Spor - Teknoloji - Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.