RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Talha Kütük

Mübarek Ramazan ay?n? geride b?rakt?k ve bayrama ula?t?k. Uzun süreli açl?k sonras?nda vücudumuz biraz olsun dinlenme f?rsat? buldu. Her dinlenmeden sonra tekrar tempolu akvitelere geçi?te oldu?u gibi yeme içme tempomuzu da yava? yava? artt?rmak en do?rusu olacakt?r. Özellikle bayram denince akla gelen ilk tatl?y? çok dikkatli tüketmek gerekiyor. Peki Ramazan bayram?nda kan ?ekerimizi dengelememiz için ne yapmal?y?z?

Halk?m?z?n misafirperverli?ini göz önünde bulundurursak bayram ziyaretlerimizde tatl? bolca ikram edilece?inden bayram sabah? yap?lacak ilk kahvalt?da ?ekerli içecekler, bal, reçel, sürülebilir çilolata gibi ürünlerden uzak durmak ak?ll?ca olacakt?r. Ayn? zamanda kahvalt?m?z?da k?zartmalar, hamur i?leri tüketmek kan ?ekerimizi çok h?zl? yükselterek vücüdumuzun insülin sal?nmas?na kan ?ekerimizin h?zl?ca dü?mesine ve daha sonra tatl? ihtiyac?m?z?n daha da artmas?nda sebep olacakt?r. Uzun süren açl?k döneminden sonra bu denli ini? ç?k??lar vücudumuz için ciddi bir travma olu?tururken ba????kl?k sistemimiz için de bir tehdit olu?turuyor. Özellikle diyabet (?eker hastas?) ki?iler bu olguya daha da dikkat etmeli. Kahvalt?m?zda protein a??rl?kl? g?dalar yumurta, peynir, sütün yan? s?ra glisemik indeksi dü?ük tah?ll? ekmek tüketilmelidir. Salam sosis gibi i?lenmi? g?dalar sofralarda bulunmamal?d?r. ?ekeri bol meyve sular?ndan uzak durup kendimiz meyve sular? haz?rlamam?z veya ?ekersiz çay, tarç?nl? süt tüketmemiz daha rahat bir kahvalt? geçirmemizi sa?layacakt?r.

Gün içerisinde de açl??a dayan?lsa bile ö?ün atlamamak ve 4 saatten fazla aç kalmamak önemli olacakt?r. Bu bir sonraki ö?ün için daha az yememizi ve i?tah kontrolümüzü sa?lamas? aç?s?ndan önemli olmakla birlikte kan ?ekerimizin ini? ç?k??lar?n? dengede tutmam?z? sa?layacak. Diyabetik de?ilseniz ziyaretlerde mümkünse sütlü tatl?lar tüketilmeli. Ani ?eker yükselmesi sebebiyle hamur i?i ve a??r ?erbetli tatl?lardan uzak durmak gerekiyor. ?kramlar? geri çeviremiyor iseniz porsiyonlar?n?z? küçültüp yemeniz daha mant?kl? olacakt?r. Sütlü tatl?lar protein içeri?i sebebiyle kan ?ekerini daha yava? yükselterek dengede tutuyor. Fakat sütlü tatl? da masum de?ildir ve 1 porsiyonla s?n?rlamak do?ru olacakt?r.

Ak?am yemeklerinde zengin iftar sofralar? yerine sade sofralar kurmak bu geçi? dönemi için tercih edilmesi gerekiyor. Glisemik indeksi yüksek yani ani ?eker yükselten pirinç, makarna, unlu çorbalar yerine bol salata, ha?lanm??, buharda pi?mi? sebzeler, f?r?nda ya da yine ha?lanm?? olan et yemekleri, yo?urt, cac?k, ayran gibi protein a??rl?kl? g?dalar tüketmek gerekiyor. Günden güne s?cakl?klar?n artt??? bu dönemlerde ak?am yeme?i sonras? 30 dakikal?k hafif tempolu yürüyü? sa?l???m?za oldukça faydal?d?r. Unutmayal?m ki egzersiz kan ?ekerimizi düzenledi?i gibi kalp damar, sinir, iskelet ve kas sistemiz için de önemli rolü vard?r.

Tüm ?slam aleminin Ramazan Bayram?n? kutlar sa?l?kl? , bol egzersizli ve az ?ekerli bir bayram geçirmenizi dilerim..

Exit mobile version