Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Stigma etkinliği düzenledi. Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Hilal Navidi Çamsanpark AVM’de yapılan etkinlikte gazetemize yaptığı açıklamada “Hastaların evinden çıkması anneleri babaları rahatlattı. Bir hastayı Toplum Ruh Sağlığı Merkezine gelmesi hem aileyi hem mahallenin rahatlamasını sağladı. Bizim tüm çalışmalarımız anneler babalar ve Aileler için” dedi.
Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Stigma Etkinliği düzenledi. Sancaktepe Çamsanpark AVM de Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastaların hazırladığı Resim sergisi, Kermes, düzenlendi. Hasta yakınları ve Sancaktepe’li vatandaşların iğlisinin yoğun olduğu 6 ve 7 Aralık tarihlerinde düzenlenen etkinlikte Resim sergisi, Kermes, sınırsız müzik eşliğinde TRSM danışanları tarafından solo performansları, Şiir dinletisi, O Ses Türkiye Yarışması, Karaoke eğlencesi ve Suat Karabıyık konseri ile eğlendiler.
Sancaktepe özelinde görev yaptıklarını, hastaneye kayıtlı 1249 hasta olduğunu ve Sancaktepe’de ulaşması gereken 4000 hastanın daha olduğunu dile getiren Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Hilal Navidi, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Şizofren hastaları her hasta gibi tedavi ile yaşayabilir”
Şizofren hastalarının dışarıda yadırganmasını engellemek için çalıştıklarını dile getiren Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Hilal Navidi, “Şizofren hastaları her hasta gibi tedavi ile yaşayabilir, üretebilir çalışabilir, evlenebilir insanlar olduklarını halka göstermek istedik. Bugün onların ürettiklerini burada sergiliyoruz. Hastalarımızın özgüvenini artırmak için burada şarkı söylüyorlar. Özellikle hastalarımız için delidir ne yapsa yeridir veya delidir diyerek kaçıyor insanlarımız. Bunun böyle olmadığını göstermek adına bu etkinlikleri yapıyoruz. Tansiyon ve şeker hastaları gibi bizim hastalarımız da tedavi ile herkes gibi sağlıklı yaşayabilir, üretebilir insanlar olduklarını göstermek adına bu etkinlikleri yapıyoruz”.
“kayıtlı 1249 hastamız var”
Hilal Navidi, “Biz Engelliler Haftası kapsamında farkındalık oluşturmak için yapıyoruz bu tür etkinlikleri. Bildiğiniz gibi bedensel engelli hastalarımız her yerde gözüküyor. Bizim hastalarımız ruhsal engelli. Ruhsal engelli hastalarımızdan herkes korkuyor ve kaçıyor. Biz hastalarımızdan korkulmaması gerektiğini ve tedavi ile iyileştiklerini göstermek için bu etkinlikleri yapıyoruz. Sancaktepe özelinde görev yapan hastanemizde kayıtlı 1249 hastamız var. Sancaktepe’de ulaşmamız gereken 4000 hasta daha var. Bize gelmeyen Sancaktepe sınırları içerisinde yaşayan şizofren ve bipolar kronik hastalara bakıyoruz”.
“Avrupa’da 150 yıl önce yapılmaya başlandı”
Hilal Navidi, “Bu hastalarımızın rehabilitasyon, ilaç tedavisi ve işe yerleştirilmeleri toplum kaynaklarından ve devletin kaynaklarından ihtiyacının giderilmesi için önemli işler yapıyoruz. Ayrıca Hastalarımızın Sağlık sigortası, Kaymakamlık yardımları veya aileleri bilinçlendirmek gibi birçok işlemi gerçekleştiriyoruz. Aileler hastaya nasıl davranmalı, hastayı nereye götürmeli, Hastalıkta neler yapılmalı gibi ailelerimize bilgilendirme yapıyoruz. Hastane olarak bu konuda başarılıyız. Bizim burada yaptığımız işlemler Avrupa’da 150 yıl önce yapılmaya başlandı”.
“Eskiden aile bir şey bilmediği için hasta yine eski haline dönüyordu”
Hilal Navidi, “İnsanların kendi yaşadıkları alanda aileleri ile birlikte toluma kazandırılmaları için çalışıyoruz. Eskiden insanlar hastaneye bırakılıyordu. Hasta hastaneden çıkınca hasta yine bon boş kalıyor ve hasta yine hastaneye dönmek zorunda kalıyordu. Hastanın hastanede tedavisi yapılarak belli bir düzeye getiriliyor. Dışarıda aile bir şey bilmediği için hasta yine eski haline dönüyordu. Bu yatış süreleri devlete de ciddi bir yük oluyordu”.
“Hastaların evinden çıkması anneleri babaları rahatlattı”
Hilal Navidi, “Ayrıca hastanın da psikolojik yıkımı oluyordu. Bu durumda mahallenin dolaşan delileri oluyordu. Ruh Sağlığı Merkezleri ile hastaneye yatış oranları değişti. Aileler artık rahatladı. Hastaların evinden çıkması anneleri babaları rahatlattı. Bir hastanın Toplum Ruh Sağlığı Merkezine gelmesi hem aileyi hem mahallenin rahatlamasını sağladı. Bizim tüm çalışmalımız anneler Babalar ve Aileler için. Bu hastalarımıza sahip çıkalım. Yapmış olduğumuz etkinliklerimizde bizleri yalnız bırakmasınlar” ifadelerini kullandı
Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin hazırladığı Çamsanpark AVM’de İki gün boyunca Resim sergisi, Kermes, sınırsız müzik eşliğinde TRSM danışanları tarafından solo performansları, Şiir dinletisi, O Ses Türkiye Yarışması, Karaoke eğlencesi devam edecek.