GRIP NEDIR VE KORUNMA YÖNTEMLERI NELERDIR?

TALHA KÜTÜK

 

Havaların bir ısınıp bir soğumasıyla birlikte hastanelerin acil servislerine hapşırık, öksürük, yüksek ateş ve eklem ağrısı belirtileriyle başvurular arttı. Çoğu zaman alerjik de olabilecek bu belirtiler bu mevsimde yerini daha da ciddi bir hastalık olan gribe bıraktı. Covid 19 yeni varyantları ortaya çıkacak beklentilerinden öte grip ve nezle hastalığı tekrar başrolü alacak gibi gözüküyor.

 

Özellikle soğuk havalarda daha çok görülen grip, viral bir hastalıktır. İnfluenza adı verilen virüsün yol açtığı eklem ağrısı, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal ile karakterize olan grip kimi zamanda ölümcül olabilecek kadar ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu tarz belirtileri olup uzun süre ateşi 39 derecenin üstüne çıkan bütün hastalarda grip tanısını koymak erken tedavi için çok önemli. Grip hastalığı nezleye göre daha ağır ve ani başlar. Ateş ve eklem ağrısı daha ön plandadır.

 

TEDAVİSİ?

Bilinmelidir ki her viral hastalıkta olduğu gibi grip de antibiyotik kullanılmaması gereken bir hastalıktır. Daha çok şikayetlerimizi baskılayan semptomatik tedavi ile kişiyi rahatlatmak daha doğru olacaktır. Ağrı kesiciler, dekonjestanlar, ateş düşürücüler ve C vitamini iyileşmeye yardımcı olacaktır.

 

NE KADAR SÜRER?

Yaklaşık 7 ila 10 gün sürer. Yaşa, cinsiyete ve bağışıklık durumuna göre grip semptomları süre noktasında değişkenlik gösterebilir. Bağışıklığı kuvvetli genç bir hastada daha hafif seyrederken, daha yaşlı ve obezite, yüksek tansiyon, şeker gibi ek hastalığı olan ve bağışıklığı düşük olan kişilerde daha uzun sürmekle beraber daha da tehlikeli olabiliyor.

 

NASIL KORUNULUR?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi sağlıklı beslenmek, kilo kontrolü, stresten uzak bir hayat, düzenli egzersiz gripten korunmak için büyük önem arz etmekte. Toplu yerlerde kişisel hijyenimize dikkat etmemiz çok kritik bir öneme sahip. En etkili yöntem ise aşılanmaktır. 65 yaş üstü kişilerle ek hastalığı olan bağışıklığı düşük kişilerde aşılanma hayati önem taşımakta. Grip aşılarını, bebeklikten 6 aydan sonra herkes eğer aşı bileşenlerine karşı bir alerjisi yoksa aşı olabilir. 9 yaşa kadar yarım doz şeklinde birer ay arayla yapılır. 9 yaş ve üstü çocuklarda ve yetişkinlerde yıllık periyotlarda yapılması uygundur. Hamilelerde hamileliğin son 3 ayında uygulanabilir. Eylül Ekim aylarında havaların soğumaya başlaması ve belirtilerin artması sebebiyle aşılamalar bu ayda yapılmaya başlanabilse de ilkbahar aylarına kadar (nisan- mayıs) da aşılamalar yapılabilir. Ek olarak aşılar 65 yaş üstü kişilere, huzurevi sakinlerine yılda bir kez ücretsiz olarak verilmektedir.

Exit mobile version