1. Haberler
  2. Genel
  3. “En akıllı toplum, teknolojiyi en insani kullanan olacak”

“En akıllı toplum, teknolojiyi en insani kullanan olacak”

featured

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Koç, yapay zekâ çağında eğitimin odak noktasının karakter gelişimi olması gerektiğini vurguladı. Koç, “Geleceğin en akıllı toplumu, en çok teknoloji kullanan değil, teknolojiyi en insani amaçlarla kullanan toplumdur” dedi.
Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), Sapanca’da iş ve akademi dünyasını bir araya getirdi. Zirvede, geleceğin dünyasını şekillendirecek teknolojiler ve bu dönüşüme liderlerin nasıl uyum sağlayacağı kapsamlı şekilde ele alındı.
Türkiye’nin önde gelen ekonomi yayınları Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife’ın bu yıl 14’üncüsünü düzenlediği zirvenin ikinci gününde, yapay zekânın hayatın her alanındaki etkileri masaya yatırıldığı “Toplum 5.0: Büyük Dönüşüm” panelinde Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Koç, FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula, BSH Türkiye CEO’su Alper Şengül ve Veri Enstitüsü Kurucu Başkanı Bekir Ağırdır konuştu. Panelin moderatörlüğünü Ankara TEKMER CEO’su İmran Gürakan üstlendi.
Eğitimin yeni odağı: Karakter inşası
Özlem Koç, ‘’Toplum 5.0: Büyük Dönüşüm’’ panelinde eğitimin geleceğine dair tespitlerde bulundu. Bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı yapay zekâ çağında eğitimin asıl odak noktasının karakter gelişimi olması gerektiğinin altını çizen Koç, şöyle konuştu:
“Teknoloji çok hızlı değişiyor. İnsanlık tarihi boyunca sürekli kırılmalar yaşandı ama artık 10 yıl sonrasını bile tahayyül etmek zor. Bu çağda teknoloji üretebilen ve doğru kullanabilen bireyler yetiştirmeliyiz. Toplum 5.0 bize şunu söylüyor: Geleceğin en akıllı toplumu, en çok teknoloji kullanan değil, teknolojiyi en insani amaçlarla kullanan toplumdur. Yapay zeka çağında bilgiye ulaşmak ve onu yeniden üretmek kolaylaştı. Asıl mesele; nasıl bir karakter yetiştiriyoruz? İnsani değerleri önceleyen, kendi gelişimini sürdürebilen bireyler mi?”
Özlem Koç, bireylerin hem kendileri hem de toplum için duyarlı olması gerektiğini, erken yaşlardan itibaren farkındalığın eyleme dönüşecek becerilerle desteklenmesinin önemli olduğunu söyledi. Eğitimde, teknoloji ve insani değerlerin paralel şekilde gelişmesi gerektiğini belirten Koç, “Bahçeşehir Koleji olarak yapay zekâ destekli çalışmalarımız kapsamında; insan odaklı, etik, sosyal ve toplumsal fayda temelli eğitim teknolojisi geliştiriyoruz. Ve bu alandaki çalışmalarımızı Türkiye eğitim ekosistemine dahil etmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Tek tip müfredat sona eriyor
Yapay zekânın eğitimdeki potansiyeline de değinen Koç, etik ve doğru kullanıldığında eğitimin kişiselleştirilmesi açısından devrim niteliğinde fırsatlar sunduğunu belirtti. Günümüz çocuklarının farklı ilgi alanları ve öğrenme biçimleri olduğunu hatırlatan Koç, “Ama hala tek tip müfredatla herkese aynı eğitimi verip aynı sonucu bekliyoruz. Bu artık sürdürülebilir değil” diyerek mevcut eğitim sistemine eleştirel bir bakış açısı getirdi.
Öğretmenlik mesleği dönüşüyor
Özlem Koç, öğretmenlik mesleğinin de Toplum 5.0 ile dönüşeceğine dikkat çekti. Operasyonel yüklerin azalmasıyla öğretmenlerin daha fazla rehberlik rolü üstlenebileceğini ifade eden Koç, zaman kavramından bağımsız, çok boyutlu bir eğitim sisteminin hem dünyada hem de Türkiye’de yeniden kurgulandığını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“En akıllı toplum, teknolojiyi en insani kullanan olacak”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Cadde News - Gündem - Dünya - Ekonomi - Spor - Teknoloji - Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.