1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Buğra Kavuncu: En Adaletsiz Vergi Alan Ülkeyiz

Buğra Kavuncu: En Adaletsiz Vergi Alan Ülkeyiz

featured

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Vergi paketindeki maddelere değinen Kavuncu, “Vergi paketi içerisinde en önemli konu emekli maaşları; son derece yetersiz ama çıkacaksa madem, acilen bu 2.500 liralık zammın yapılması, yetersiz olan bu zammın yapılması gereklidir. Biz Komisyonda -hem Ümit Özlale hem Erhan Usta Milletvekillerimiz- minimum asgari ücret seviyesine çıkması konusunda da bir önerge verdik. Bakın, Avrupa’da en düşük emekli maaşına sahip ülke Türkiye. Avrupa’da 2012’den bu yana sadece 2 ülkede emekli maaşı avro bazında geriye gitmiş; bunlardan birisi Yunanistan, birisi de Türkiye. Yunanistan’da emekli maaşının 2012’den bu yana geriye gitme oranı yüzde 2, Türkiye’de yüzde 34 civarında” dedi.

“VERGİ PAKETİ BİR HAYAL KIRIKLIĞIDIR”

SGK’nın açtığı “emekliler.gov.tr” sitesindeki tavsiyelere değinen Kavuncu, “Size bu trajik tespitin yanında bir de hakikaten akla hayale sığmayacak ‘Ya bizimle dalga mı geçiyorsunuz, şaka mı yapıyorsunuz?’ dedirttirecek başka bir bilgiyi paylaşayım. SGK’nin emekliler için açmış olduğu bir web sitesi var, ‘emekliler.gov.tr’ Bu web sitesinde emekliler için bazı tavsiyelerde bulunuluyor, diyor ki: ‘Ey emekli, günde en az 2 porsiyon et ye, hatta en az 5 porsiyon da sebze ve meyve tüket; meditasyon yap, yoga yap.’ Sonra da 10 bin lirayı 12.500 lira olarak bu emekliye ödüyorsunuz. ‘Günde 2 porsiyon et tüket.’ diye de bu ‘web’ sitesinde tavsiyede bulunuyorsunuz. Tabii, mevcut iktidardan emeklilere başka tavsiyeler de beklerdik. Mesela manda yoğurdu, Medine hurması ‘Kestane balını karıştırıp her gün düzenli tüketin.’ ‘Gün içinde ejder meyveli ‘smoothie’ içmeyi de ihmal etmeyin.’ Bunları da ‘web’ sitesine eklersiniz. Seçimlerin stresini Maldivler’de tatil yaparak atmayı da önerebilirsiniz, madem yoga yapmayı önerdiniz, madem meditasyon yapmayı, günde 2 kere et yemeği önerdiniz, bunları da rahatlıkla yapabilirsiniz. Vergi paketi bir hayal kırıklığıdır. Maliye Bakanının bugüne kadar söylediği birçok konu gerçekleşmemiştir” ifadelerini kullandı.

“PARADAN PARA KAZANANLARA HİÇBİR VERGİ YOK”

“’Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ diyen bu iktidarın çıkarmış olduğu bu vergi paketinde mesela ne yok, biliyor musunuz? Paradan para kazananlara hiçbir vergi yok” diyen Kavuncu, “Faizden, borsadan, bu tür finansal operasyonlardan para kazananlara hiçbir vergi getirilmemiş, emeklinin sırtına binilmiş. Şimdi, faiz kötüyse niye kötü, biliyor musunuz? Faiz tefecilik yapan için kötü, faiz oturduğu yerden haksız kazanç sağlayan için kötü. Siz böyle bir paket çıkaracaksınız ve faizle, borsadaki kazancıyla birtakım finansman enstrümanlarını kullanarak oturduğu yerden para kazananlara 1 kuruş vergi yükü getirmeyeceksiniz, bütün yükü emekliye yükleyeceksiniz. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. En adaletsiz vergi alan, dünyada en adaletsiz vergi alan 8’inci ülke Türkiye, âdeta vergi vermek bu ülkede cezalandırılır bir hâle gelmiş. Bu, birlik ve beraberliğimizi bozan, bu ülke için fedakârlık yapmak isteyenleri de bu fedakârlıktan alıkoyan bir uygulamadır.” dedi.

“SENDİKALARLA İLGİLİ KARARA ŞİDDETLE İTİRAZ EDİYORUZ”

Plan ve Bütçe Komisyonunda sendikalara dair alınan karara da değinen Kavuncu, “Özellikle, sendikalarla ilgili alınmış olan karara da biz şiddetle itiraz ediyoruz. Bakın, birkaç rakam söyleyeyim size, yüzde 1’in altında olan sendika üyelerine ödenecek rakam düşük ve bunun sağladığı tasarruf sadece aylık 29 milyon yani 929 milyondan 900 milyona düşürmek için bu kadar insan mağdur ediliyor, çok acıdır. 250-300 lira için bana kaç insan, memur geldi biliyor musunuz? Yani bu kararın değişmesini istemelerinde iki sebep var. Bir, sendikalarla ilgili bir eşitsizlik var. Ama ondan daha da acısı aylık 400 lira daha fazla para alabilmek için birçok memurun yüzde 1’in altında olan sendikalardan daha büyük sendikalara gideceğini söylüyorlar. 400 liraya, 500 liraya muhtaç ettiniz memuru, yazıklar olsun diyorum” dedi.

“BERBERLERLE İLGİLİ KARARI GÖZDEN GEÇİRMEK GEREK”

Berberlerin izin günüyle ilgili kararın da mağduriyete yol açtığını belirten Kavuncu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geçen hafta bir karar alındı ve bu karar alındıktan sonra çok yoğun bir şekilde bana tepkiler iletildi, bu da önemli bir meslek grubu olan berber ve kuaförlerimizle alakalı. Ankara ve İstanbul’da berber ve kuaförlerin pazar günleri çalışması yasaklandı, pazar günleri tatil edildi. Bununla alakalı tüketici derneklerinden tutun da hemen hemen İstanbul’daki, Ankara’daki bütün ilgili STK’lere kadar çok yoğun bir tepki verdiler. Bildiğiniz gibi, berber ve kuaförlerimizin bir kısmı ticaret odasına, bir kısmı esnaf odasına üye. Elbette tatil yapmak onların da hakkı ancak Avrupa’daki birçok ülkeden büyük İstanbul gibi bir kentte, bu kadar fazla turistin geldiği bir kentte pazar günü bu berberleri kapatmak, bunları berberlerin inisiyatifine bırakmamak çok ciddi sıkıntılara yol açıyor. Birbiriyle bağlı sektörler bunlar. Mesela düğün organizasyonları, fotoğrafçılar, berberler; bunların hepsi birbirini takip eden, özellikle hafta sonu birçoğumuzun ancak vakit bulup bu vakitleri değerlendirdiği dönemler. Çok ciddi bir mağduriyet var, çok ciddi bir tepki var. Bunu tekrar berberlerin inisiyatifine bırakmak, kendilerinin buna karar vermesini sağlamak çok daha doğru olacaktır. İlgili kurumların bu kararı bir kez daha gözden geçirmesini buradan söylüyoruz ve sesleniyoruz” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Buğra Kavuncu: En Adaletsiz Vergi Alan Ülkeyiz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Cadde News - Gündem - Dünya - Ekonomi - Spor - Teknoloji - Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin