BAYRAMDA KALP HASTALARI DİKKATLİ OLMALI

DR. MURAT UĞUR

Prof

Kurban bayram? dinlenmemi? taze et, ya?l? et, sakatat ve tatl? tüketimi aç?s?ndan dikkatli olunmas? gereken bir bayramd?r. Özellikle yaz s?caklar?n?n hissedildi?i bu günlerde bayramda yemek yerken dikkat edilmedi?inde tansiyon ve kolesterol ile ili?kili problemler alevlenebilir

?deal olarak etin tüketilmeden önce 1-2 gün dinlendirilmesi önerilmektedir. Bayramda tüketilecek taze et sindirim sorunlar?na ve haz?ms?zl??a yol açabilir. Bu durum kalbin h?zl? atmas?na, tansiyon yüksekli?ine yol açarak kalbi yorabilir ve kalp krizi de dahil olmak üzere kalp problemlerine yol açabilir.

Kurban eti ile kavurma yap?l?rken kullan?lan kuyruk ya?? ya da iç ya?? kolesterol ve tansiyon problemlerine yol açabilir. Özellikle kolesterol problemi olan bireyler sakatat tüketimine dikkat etmelidir. Ö?ünlerde tüketilen porsiyonlar?n küçültülmesi ve etin ya?s?z k?s?mlar?n?n ha?lama ya da ?zgara ?eklinde tüketilmesi kalp sa?l??? aç?s?ndan büyük önem ta??maktad?r.

Bayram ziyaretleri s?ras?nda ikram edilen tatl? tüketimi kan ?ekerini yükselterek, sa?l?k problemlerine yol açabilir. Özellikle diyabet hastalar? tatl? tüketiminden kaç?nmal?d?r. Diyabeti olmayan bireyler de bu s?cak havalarda sütlü ve hafif tatl?lar? tercih etmelidir. Bayram süresince al?nan fazla kalorileri yakmak için yürüyü? mutlaka yap?lmal? ve günde 2-2.5 litre su tüketilmelidir. S?cak yaz günlerine denk gelen kurban bayram?n? sevdiklerimizle birlikte sa?l?kl? ve mutlu bir ?ekilde geçirmek alaca??m?z basit önlemler ile mümkündür. Bu vesile ile herkesin Kurban Bayram?n? kutlar sevdikleri ile birlikte mutlu bayramlar dilerim.

Exit mobile version