Merhaba, ben Diyetisyen Feyza Zeynep Taşkaldıran. Sancaktepede ikamet ediyorum. Aynı zamanda online diyet hizmetlerim ile danışmanlık veriyorum. Bundan sonraki sayılarda beslenme üzerine çokça konuşacak, farklı konulara dikkat çekecek ve kaliteli hayatın sırlarını birlikte çözeceğiz. Hastalık salgınları da artmışken bu hafta yazımızda “salgın hastalıklara karşı nasıl beslenmeliyiz?” bunun hakkında konuşacağız.
Kış geldiğinde salgın hastalıklar baş göstermeye başlıyor. Sosyal hayat ise bu hastalıklardan kaçılmasını zorlaştırıyor. Bindiğimiz otobüste, girdiğimiz markette, çocuğumuzun okulunda öyle ya da böyle hastalığı kapıyor ve birbirimize taşıyoruz. Peki hastalıklardan korunmak için ne yapacağız? Tek çare aşılar mı?
Vücudumuzun en büyük ilacının yediğimiz besinler olduğunu söylesem… Bağışıklık sistemi; vücudumuzu enfeksiyonlara, virüslere ve zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan, karmaşık ve hayati bir savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizmanın sağlıklı bir enerji kaynağından beslenmesi de daha güçlü bir savunma yapmasına yardımcı olur.
Peki biz bağışıklık sistemimizi korumak için nasıl besleneceğiz? Sizlere vereceğim birkaç öneri ile bu soruya cevap vermiş olacağız. Özellikle renkli sebze ve meyveler vücudun bağışıklık yanıtını iyileştiren vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Özellikle C vitamini, E vitamini ve A vitamini gibi antioksidan vitaminler, serbest radikallerle savaşarak bağışıklık hücrelerinin sağlığını korur. Yapılan son araştırmalar çinko ve selenyumun da bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Çinko ve selenyum mineralleri, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli roller oynar. Çinko eksikliği, enfeksiyonlara karşı direnci azaltarak bağışıklık fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir (Prasad, 2008). Çinkoyu et, deniz ürünleri, baklagiller ve tam tahıllardan; selenyumu ise ceviz, kabuklu deniz ürünleri ve bazı tahıllardan elde edebilirsiniz. Fermente gıdalarla probiyotik alımınızı arttırmanız çok önemli. Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi fermente gıdalar, bağışıklığı güçlendirebilecek probiyotik bakteriler açısından zengindir. D vitamini güneş ışınlarının etkisiyle salgılanan bir vitamindir. Kışın bu durum daha da zorlaşıyor. Bu nedenle, somon, ton balığı, yumurta sarısı ve güçlendirilmiş süt ürünleri gibi D vitamini kaynaklarını diyetinize eklemekte fayda var. Proteinler, antikor üretimi için gerekli amino asitleri sağlar ve bağışıklık hücrelerinin üretiminde rol oynar. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve kuruyemişler gibi kaliteli protein kaynaklarını diyetinize ekleyerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Sağlıklı kalmanız dileğiyle.
Diyetisyen Feyza Zeynep TAŞKALDIRAN
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için: dyt.feyzazeyneptaskaldiran@gmail.com